Waar moet je op letten bij het kopen van een wetsuit?

Dinsdag 17 September 2024

Of je nu net begint met triathlons of geniet van recreatief zwemmen, je wilt natuurlijk het uiterste uit je zwemsessies halen. Om de best mogelijke tijden en prestaties neer te kunnen zetten is een goed wetsuit van groot belang. Van het drijfvermogen tot aan de flexibiliteit en de pasvorm elk van deze factoren speelt een rol in je zwemervaring. Daarnaast zijn er ook belangrijke verschillen tussen triathlon en openwater wetsuits die van belang zijn bij je keuze. Door je goed in te lezen in de verschillen durf jij straks de sprong in het diepe te wagen en te kiezen voor de wetsuit die het beste bij je wensen en behoeften past zodat jij met vertrouwen het water in kan gaan en persoonlijke records gaat neerzetten.

In deze koopgids over waarop te letten bij het kopen van je wetsuit:

  1. Waar moet je op letten als je een triathlon wetsuit wilt kopen?
  2. Het drijfvermogen van je triathlon wetsuit
  3. Flexibiliteit
  4. De juiste maat / pasvorm
  5. Wetsuits voor mannen en vrouwen
  6. De naden van een triathlon wetsuit
  7. Ga je voor een triathlon wetsuit of openwater wetsuit?
  8. Het design van je wetsuit
  9. Mouwloos of toch lange mouwen?
  10. De verschillende soorten wetsuits op de markt
  11. Bezoek onze fysieke winkel of kom naar de wetsuit testdagen
  12. Conclusie

Waar moet je op letten als je een triathlon wetsuit wilt kopen?

Wil je graag je eerste (of een nieuwe) triathlon wetsuit kopen? Dan zijn er verschillende belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het uitzoeken van je nieuwe wetsuit. Het pak moet namelijk afgestemd zijn op jouw specifieke doelen en voldoen aan je wensen en behoeften. Wil je bijvoorbeeld graag zwemmen middels de borstcrawl dan heb je meer baat bij een pak welk daarvoor ontworpen is of als je liever zwemt middels de schoolslag dan heb je daarvoor ook speciale schoolslag pakken. Om je te helpen en ondersteunen bij het maken van de beste keuze neem ik je graag mee in de details en factoren waarop je kan letten bij het uitzoeken van je nieuwe triathlon wetsuit.

man-in-bttlns-wetsuit-bij-open-water.jpg

Het drijfvermogen van je triathlon wetsuit

Een van de belangrijkste eigenschappen van een goede triathlon wetsuit is het drijfvermogen, deze kunnen een neutraalgemiddeld of maximaal drijfvermogen hebben. Met het juiste drijfvermogen zorg je er namelijk voor dat je vlakker in het water ligt (horizontaler) en ook iets hoger. Doordat je vlakker in het water ligt ben je gestroomlijnder waardoor je weer sneller kan zwemmen. Daarnaast doordat je minder weerstand hebt, gebruik je ook minder energie, wat weer belangrijk is als je na het zwemonderdeel nog moet fietsen en hardlopen.

Omdat elk lichaam verschillend is zijn er ook verschillende wetsuits met verschillende diktes. De dikte van het neopreen speelt namelijk een belangrijke rol bij het juiste drijfvermogen en je bewegingsvrijheid. Vrijwel alle triathlon wetsuits zijn gemaakt van het zogenoemde Yamamoto neopreen. Welk een uitstekende isolerende werking heeft, een hoge mate van flexibiliteit en een perfect draagcomfort en nog veel meer. Hoe hoger her nummer van het Yamamoto-materiaal hoe flexibeler en comfortabeler het is. Dit betekend ook dat de kwaliteit van het wetsuit beter is. Het beste Yamamoto neopreen is op dit moment #44. Vaak bestaan triathlon wetsuits uit verschillende neopreenpanelen afgestemd op de bewegingen en het benodigde drijfvermogen.

Voor een ultieme flexibiliteit en bewegingsvrijheid bevatten de schouders, oksels, armen en de benen veelal een ander type Yamamoto neopreen. Dikkere panelen kunnen daarbij meer drijfvermogen geven, terwijl dunnere panelen je meer flexibiliteit bieden.

Daarnaast kunnen de geavanceerde triathlon wetsuits ook over Nano Aerodrome technologie beschikken. Dit is een neopreen met ingesloten luchtcellen die strategisch zijn geplaatst om drijfvermogen te vergroten en weerstand in het water te verminderen. Door deze luchtcellen is het wetsuit lichter en biedt het extra lift, vooral rond het torso en de dijen, wat helpt om je zwempositie te verbeteren en optimaliseren. Dit resulteert vervolgens in een verbeterde hydrodynamica en minder vermoeidheid tijdens het zwemmen.

Als je een beginnend zwemmer of triatleet bent zal je vaak nog niet de perfecte positie in het water hebben. Daarom is een wetsuit met meer drijfvermogen in het onderlichaam ideaal. Dit zorgt er namelijk voor dat je een goede horizontale positie kan aannemen in het water en voorkom je zinkende benen.

Ben je een gevorderde zwemmen of triatleet? Dan heb je vaak al een betere ligging en heb je meer baat bij een wetsuit met neutraal drijfvermogen. Hierbij is er vaak minder drijfvermogen in het onderlichaam, waardoor je benen niet extra omhoog komen omdat je de goede positie in het water al hebt.

juiste-drijfvermogen.jpg

Flexibiliteit

Naast het drijfvermogen is de flexibiliteit een belangrijke factor. De flexibiliteit bepaalt namelijk hoe gemakkelijk en comfortabel je jouw zwemtechniek kan uitvoeren. Hoe flexibeler een triathlon wetsuit is, hoe vrijer je je kan bewegen, wat een positieve invloed heeft op je prestaties en tijden. De wetsuits kunnen een flexibiliteit hebben van beperktgemiddeld en maximaal.

De flexibiliteit wordt veelal aangegeven door een gradatiesysteem. De meest bekende producent en leverancier van neopreen is Yamamoto. Ze produceren neopreen van de hoogste kwaliteit en classificeert de flexibiliteit en dikte door middel van gradaties. Je kan bij de wetsuits vier verschillende gradaties terug vinden, namelijk: #38, #39, #40 en #44 cells.

Veel wetsuits beschikken over #38 cells neopreen, deze is betaalbaar en duurzaam maar minder flexibel. #39 behoord tot het midden- tot hoog segment en wordt veel gebruikt in wetsuits die vallen in dit midden- tot hoger segment. #39 cells is soepeler in vergelijking met #38 cells waardoor je borstcrawls en zwemslagen soepeler kan doen.

Daarnaast is er nog het #40 Yamamoto neopreen, dit is een hogere kwaliteitsgraad neopreen die je veel terugvind bij de betere wetsuits. Het #40 cells neopreen bied je de hoogste vorm van flexibiliteit en rekbaarheid waardoor dit type het zachtst en meest comfortabel aanvoelt. Daarnaast is er nog een evolutie van het #40 cells neopreen, ook wel #44 cells genoemd of #40cell 0,5mm - 1mm, het #44 cells neopreen is geperst tot een dikte van 1mm wat het materiaal nog dunner en lichter maakt. Het #44 cells neopreen vind je terug in de high-end (triathlon) wetsuits voor een maximale bewegingsvrijheid.

De opbouw van neopreen bestaat uit een buitenlaag van neopreen welk op stof is verlijmd. De binnenstof (ook wel jersey genoemd) heeft een grote invloed op de flexibiliteit en het draagcomfort van de wetsuit. De binnenstof is namelijk net zo belangrijk voor de flexibiliteit als het neopreen (rubber). Daarnaast zorgt de binnenstof voor een optimaal draagcomfort. De kwaliteit van de binnenstof in mate van zachtheid en glijbaarheid over de huid zorgen voor een extra comfortabel gevoel in het wetsuit.

De juiste maat / pasvorm

Bij een triathlon wetsuit is de pasvorm een van de andere belangrijke factoren om rekening mee te houden. Het pak moet nauwsluitend zijn om optimaal te kunnen functioneren, vooral om je lichaamstemperatuur te behouden in kouder water. Is je wetsuit te groot? Dan kan er teveel water binnenkomen wat de isolerende werking van je pak verminderd. Ook ervaar je meer weerstand omdat je extra water meeneemt in je pak. Een te kleine wetsuit kan echter weer voor ander ongemak zorgen zoals het beperken van je bewegingsvrijheid. Belangrijk bij het passen is dat er geen overtollige ruimte mag zijn bij je oksels, rug, buik en armen.

Voor het best passende wetsuit is het belangrijk om goed naar de maattabel van de fabrikant te kijken. Elk merk heeft namelijk zijn eigen unieke maatspecificaties. Dit betekent dat bijvoorbeeld maat M bij het ene merk een S of L is bij een ander merk. Het is daarom super belangrijk om de maattabel goed te controleren of je te laten adviseren in onze triathlon winkel.

Triathlon wetsuits worden aangeduid met maten variërend van XXS tot XXXL maar er zijn ook tussenmaten zoals ST (Small Tall) en SM (Small Medium). Deze maten zijn speciaal ontwikkeld als een “standaard” maat niet helemaal aansluit op je lichaam, en als het wetsuit niet goed aansluit profiteer je dus niet van alle voordelen van een wetsuit. Precies weten hoe de wetsuit maatvoering werkt? Lees dan de blog over Hoe werkt de maatvoering bij wetsuits.

Wetsuits voor mannen en vrouwen

Wist je dat er verschillen zitten tussen wetsuits voor mannen en voor vrouwen? De triathlon wetsuits zijn namelijk speciaal ontworpen en afgestemd op de anatomie van beide. Wetsuits voor mannen hebben over het algemeen meer ruimte rond de schouders en een strakke pasvorm rondom de taille, kijkende naar de wetsuits voor vrouwen hebben die juist meer ruimte op de borst en de heupen én zijn ontworpen voor een kortere romp en hogere taillelijn. Deze afstemmingen zorgen voor een betere pasvorm bij vrouwen die vaak een hoger zwaartepunt en bredere heupen hebben.

Wil je meer weten over of je als vrouw een herenpak kan dragen of vice versa, lees dan eens de blog "Kan een vrouw een mannen wetsuit aan en andersom" of neem contact op met een van onze wetsuit specialisten.

wetsuits-voor-mannen-verschillen-in-anatomie.jpg
wetsuits-voor-vrouwen-verschillen-in-anatomie.jpg

De naden van een triathlon wetsuit

Hoe de naden van je wetsuit gedicht zijn speelt een belangrijke rol bij het warmhouden van je lichaam tijdens het zwemmen en tevens heeft het soort naad impact op de waterdichtheid en flexibiliteit van je pak. De meest gebruikte soorten naden zijn Glued and Blindstitch (GBS), Flatlock en Taped/Welded.

Glued and Blindstitched (GBS)

Dit is de meest gebruikte methode om wetsuitpanelen aan elkaar te bevestigen en wordt onder andere toegepast op smoothskin neopreen. Hierbij worden de uiteinden van de neopreen panelen eerst tegen elkaar gelijmd en vervolgens blind gestikt, hierbij gaat de draad niet helemaal door het neopreen heen. Dit zorgt voor een zeer rekbare naad die ook waterdicht is, ideaal voor koudere watertemperaturen. GBS-naden worden veel gebruikt in wetsuits voor triatleten en zwemmers.

Flatlock naden

Flatlock naden worden gemaakt door de randen van het neopreen overlappend over elkaar te plaatsen en vervolgens vast te naaien. Dit zorgt voor een flexibele en sterke naad. Hierbij is het mogelijk op een opencell neopreen stof te verwerken. Het nadeel van flatlock is echter de vele naaigaatjes (er wordt geheel door het neopreen genaaid) waardoor er kleine beetjes water kunnen binnen komen, hierdoor zijn ze iets minder geschikt voor kouder water. Daarom kan je deze manier van samenvoegen veelal terug vinden bij recreatieve wetsuits zoals de schoolslag wetsuits.

Taped / Welded naden

Dit type naden wordt vaak gebruikt in combinatie met GBS-naden voor extra waterdichtheid. Eerst worden de randen aan elkaar genaaid (door deels door het neopreen te gaan) en vervolgens wordt er een elastische tape of vloeibaar rubber over de naden geplakt, dit zorgt voor een super afdichting. Deze manier van afdichten kom je veel tegen bij de high-end triathlon wetsuits en winter wetsuits, waar dunner 44# cells neopreen smoothskin (1mm dik) gebruikt wordt.

Goed afgewerkte naden minimaliseren de kans op eventuele irritatie en schuren. GBS- en welded naden hebben veelal een vlakker profiel aan de binnenkant van je wetsuit waardoor wrijving vermindert wordt en je extra comfort hebt bij (langere) zwemsessies.

Ga je voor een triathlon wetsuit of openwater wetsuit?

Als je graag een nieuwe wetsuit wilt komen dan zijn er twee verschillende soorten afgestemd of de manier van zwemmen, borstcrawl of schoolslag.

Een borstcrawl wetsuit heeft een andere materiaal- en paneelconstructie in vergelijking met ene openwater wetsuit. Borstcrawl wetsuits zijn speciaal ontwikkeld zodat jij maximale prestaties kan leveren en de beste tijden kan behalen. In dit type wetsuits zwem je niet prettig middels schoolslag omdat deze veel drijfvermogen hebben (geen prettige positie met benen) en geen juiste elasticiteit / richting voor de slag. Deze wetsuits kent men ook wel als ‘triathlon wetsuits of openwater wetsuits’. De openwater wetsuits zijn meer geschikt voor de recreatieve zwemmers. De materiaalsamenstelling is veelal anders ten opzichte van een triathlon wetsuit. Daarbij is een openwater wetsuit ook meer gericht op het doen van de schoolslag.

De schoolslag wetsuits zijn meer geschikt voor de recreatieve zwemmers. De materiaalsamenstelling is veelal anders ten opzichte van een borstcrawl wetsuit. Een schoolslag wetsuit noemen we ook wel een ‘openwater’ wetsuit.

Je zult dus zien dat men onder een openwaterwetsuit twee verschillende wetsuits kan bedoelen welke veel van elkaar verschillen; namelijk of je een borstcrawl of schoolslag wetsuit hebt.

man-rennend-uit-water-in-wetsuit.jpg
man-in-bttls-ceto-schoolslag-wetsuit-op-strand.jpg

Het design van je wetsuit

Als je mee doet aan een triathlon of zwemt in openwater dan wil je natuurlijk wel herkenbaar en goed zichtbaar zijn. Dit zorgt er onder andere voor dat andere zwemmers en watergebruikers je niet snel over het hoofd kunnen zien, wat botsingen en aanvaringen kan voorkomen. Of misschien wil je wel samen met je club of zwemgroep allemaal dezelfde uitstraling hebben.

Mouwloos of toch lange mouwen?

Een andere factor waar je over dient na te denken is of je wilt gaan voor een mouwloos wetsuit of toch eentje met lange mouwen. Wetsuits met lange mouwen worden door onze triatleten en zwemmers over het algemeen het meeste gekozen. Deze pakken bieden je een betere isolatie, zorgen voor betere glijeigenschappen tijdens het zwemmen en bieden je betere bescherming.

De mouwloze wetsuits, het zegt het eigenlijk al, dit zijn wetsuits zonder mouwen. Dit type wetsuits bied je meer bewegingsvrijheid rondom je schouders en armen, wat ideaal is als je ultieme vrijheid wilt, extreem brede schouders hebt of een extra soepele borstcrawl wilt uitvoeren. Daarnaast brengen ze ook meer ventilatie wat fijn is bij warmere watertemperaturen. Een nadeel van dit type wetsuits is dat ze vaak niet goed aansluiten op de borst / schouder en er daardoor veel water binnen komt. Dit zorgt voor een ‘parachute’ effect waardoor je erg afremt.

Ritssluiting op de rug (back zip)

Alle triathlon wetsuits hebben tegenwoordig een rits op de rug. Dit zorgt ervoor dat je aan de voorzijde gestroomlijnder bent en daardoor sneller en efficiënter door het water kan zwemmen. Daarnaast zorgt een rits aan de achterkant er ook voor dat je snel kan wisselen waardoor je kostbare tijd kan besparen tijdens een transitie. Aan de rits zit altijd een lang koord waardoor je jouw wetsuit snel kan openen en uitdoen.

Er kan echter nog wel een groot verschil zitten tussen in de richting van de rits. Veel wetsuits hebben een rits wel van onder naar boven dichtgaat maar bij sommige modellen werkt het precies andersom. Bij dit laatste type moet je eerst de sluiting in elkaar haken in de nek en daarna naar beneden ritsen om ‘m dicht te maken.

Aan beide systemen zitten enkele voordelen:

  • Onder naar boven sluitend; gemakkelijker zelf dicht te maken (zonder hulp), wanneer je het koord in de nek duwt kan de rits door niemand anders open gemaakt worden tijdens het zwemmen.
  • Boven naar onder sluitend; bijna niet zelf dicht te maken waardoor je vaak hulp nodig hebt. Bij deze rits is het niet mogelijk om tijdens het zwemmen open te trekken door iemand anders.

De verschillende soorten wetsuits op de markt

Als je jouw eerste triathlon / openwater wetsuit wilt kopen kan de zoektocht wellicht een beetje overweldigend zijn, maar geen zorgen, bij ons vind je alleen triathlon wetsuits en openwater wetsuits, deze wetsuits verschillen namelijk aanzienlijk ten opzichte van wetsuits voor surfen, kiten en andere watersporten.

De triathlon wetsuits zijn speciaal ontworpen en afgestemd op het zwemmen van triathlons (of trainen). Met de gestroomlijnde pasvormen, strategisch geplaatste panelen voor optimale bewegingsvrijheid en drijfvermogen om het meeste uit je zwemsessies te kunnen halen.

De openwater wetsuits zijn daarbij weer speciaal ontworpen voor de (recreatieve) openwater zwemmers en bieden je ook de mogelijkheid tot bijvoorbeeld de schoolslag.

Wetsuits voor surfen en kitesurfen zijn daaraan tegen ontworpen met een ander doel, namelijk jou warm houden met enige flexibiliteit als je op de plank staat. Ze zijn veelal een stuk dikker wat ze niet geschikt maakt voor zwemwedstrijden of lange afstand zwemmen.

Bij het uitzoeken van je nieuwe wetsuit is het belangrijk om er eentje te kiezen die afgestemd is op je activiteit, dit omdat een triathlon of openwater wetsuit je helpt beter te presteren, je ondersteuning geeft waar nodig en je er comfortabeler mee kan zwemmen.

Benieuwd naar onze top 5 triathlon wetsuits? Lees dan ook eens de blog: De top 5 beste triathlon wetsuits.

man-en-vrouw-in-wetsuits-lopend-naar-open-water.jpg
man-in-kitewetsuit-op-water.jpg
man-in-surf-wetsuit-op-golf.jpg

Bezoek onze fysieke winkel of kom naar de wetsuit testdagen

Wil je liever je triathlon wetsuit passen voordat je ‘m definitief aanschaft? Dan kan je ook naar onze fysieke winkel komen in Volkel. In de winkel hebben wij een royale collectie aan verschillende wetsuits waarbij een van onze wetsuitspecialisten je ook meteen kan adviseren over de beste keuze voor jouw specifieke wensen en behoeften.

Jaarlijks organiseren wij ook de leukste wetsuit testdagen. Tijdens een van deze testdagen kan jij de gewenste wetsuits in het openwater of binnenbad (afhankelijk van de locatie) testen.

wetsuits-aan-rek-in-winkel-triathlon24.jpg
wetsuits-aan-rek-in-winkel-triathlon24-2.jpg

Conclusie

Nu weet je alles over waar je op kan letten bij het uitzoeken van je nieuwe triathlon wetsuit. Het kiezen van het juiste triathlon wetsuit is namelijk belangrijk voor het verbeteren van je prestaties en comfort in het water. Belangrijke factoren om rekening mee te houden zijn onder andere het drijfvermogen, de flexibiliteit end e pasvorm. Een wetsuit met voldoende drijfvermogen zorgt voor een betere zwemhouding, terwijl de juiste flexibiliteit ervoor zorgt dat je je zwemtechniek zonder beperkingen kunt uitvoeren. Daarnaast is het ook belangrijk om te overwegen wel type wetsuit je nodig hebt, afhankelijk van je zwemdoelen. Door de verschillende wetsuits te vergelijken en, indien mogelijk, zelfs te testen tijdens een wetsuit testdag, kan je straks met vertrouwen de beste beslissing maken, voorbereid het water in gaan en de beste tijden neerzetten.

Heb je hulp nodig bij uit uitzoeken van je nieuwe wetsuit?

Heb je na het lezen van deze blog een beter inzicht gekregen waar je allemaal op moet letten? Maar ben je er nog niet helemaal uit over welk type of merk het beste bij je zal passen? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen om tot de perfecte keuze te kunnen komen. Je kan onze wetsuitspecialisten bereiken via +31(0)413-256800 of stuur een e-mail. Je kunt ook een bezoekje brengen aan onze winkel in Volkel, Nederland.

Waarom Triathlon24?

Home | Blog > Waar moet je op letten bij het kopen van een wetsuit?

Print
Advies nodig?

Triathlon24.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?