Wat heb je nodig voor je triathlon? [Complete beginners handleiding]

Woensdag 25 Mei 2022

Wat heb je nodig voor je triathlon? [Complete beginners handleiding]

De eerste belangrijke stap heb je al gezet, namelijk dat je graag aan een triathlon wilt meedoen. Vervolgens kan je gaan kiezen voor welke afstand je wilt gaan en daarop je training afstemmen. Als je net begint zullen een kwart, halve en volledige Ironman triathlon nog te zwaar zijn. Daarom wordt er vaak begonnen met een halve sprint of achtste sprint.

Het is een intensieve en vooral leuke sport waar drie verschillende disciplines bij elkaar komen, namelijk zwemmen, fietsen en hardlopen.

Het meedoen aan een triathlon kan een hele voldane ervaring geven. Doelen stellen, fitter worden, heerlijk buiten trainen maar ook het trainen voor zwemmen, fietsen en hardlopen samen met anderen triathleten maakt het de ultieme ervaring. Voor vele is het meedoen aan een triathlon al een hele leuke ervaring op zich.

Naast het trainen voor je triathlon is de te gebruiken uitrusting zeker nét zo belangrijk en omdat een triathlon uit verschillende fases bestaat heb je voor elke fase andere uitrusting nodig. Grofweg kan je de fases indelen in fase 1: zwemmen, fase 2: fietsen en fase 3: hardlopen.

Na het lezen van deze complete triathlon handleiding weet jij straks precies welke kleding en benodigdheden jij nodig hebt om als startende triathleet je triathlon succesvol uit te kunnen lopen.

Wil je graag meedoen aan een halve of hele triathlon? Lees dan ook eens de blog voor de gevorderde triathleet uitrusting.

triathlon-uitrusting-voor-de-beginnende-triathleet.jpg

In deze blog over wat je nodig hebt voor je triathlon:

  1. Uit welke onderdelen bestaat een triathlon?
  2. Welke triathlon afstanden zijn er?
  3. Welke soorten disciplines zijn er?
  4. Wat heb je allemaal nodig voor je triathlon?
  5. Welke uitrusting heb je nodig voor elk onderdeel?
  6. Welke uitrusting heb je nodig bij het zwemmen?
  7. Welke uitrusting heb je nodig bij het fietsen?
  8. Welke uitrusting heb je nodig bij het hardlopen?

 

Uit welke onderdelen bestaat een triathlon?

Triathlon is een echte combinatieduursport. Hierbij doe je drie sporten achter elkaar. Een triathlon begint altijd met zwemmen gevolgd door fietsen en als laatste hardlopen. Op zichzelf zijn deze drie sporten al een aardige uitdaging maar jij als die-hard sporter houdt wel van die extra uitdaging toch?


Welke triathlon afstanden zijn er?

Ben je een beginnend triathleet? Dan zal misschien niet meteen voor de ironman triathlon gaan, dit is de zwaarste en langste triathlon, gelukkig zijn er ook verschillende kortere triathlons, zoals de halve sprint of achtste sprint, die je kan doen. Lees hier meer over de verschillende afstanden.

 

Welke soorten disciplines zijn er?

Wist je dat er naast triathlon ook nog verschillende andere varianten zijn? Houd je bijvoorbeeld niet van fietsen of zwemmen? Dan kan je ook gaan voor een van de andere disciplines zoals de zwemloop of duathlon. Lees hier meer over de verschillende varianten triathlons

orca-t4bopygf-va-unsplash.jpg
yomex-owo-0eo3rhusspi-unsplash.jpg
quino-al-uoju43rv6uq-unsplash.jpg

Wat heb je allemaal nodig voor je triathlon?

Een goede voorbereiding is het halve werk, hier kan je namelijk al meteen je eerste tijdswinst pakken. Mocht je iets vergeten om mee te nemen zou dat zonde zijn! Maak daarom een checklist en zorg ervoor dat je jouw spullen 1 á 2 dagen voordat de triathlon gaat plaatsvinden klaar hebt liggen. Je moet immers voor drie onderdelen kleding en materialen meenemen.

 

Deze items heb je minimaal nodig

Er zijn aardig wat mogelijkheden als je kijkt naar de uitrusting die beschikbaar is voor triathlons. Afhankelijk van welke triathlon afstand je wilt gaan doen en of je vaker triathlons wilt gaan doen, kan je jouw uitrusting daarop afstemmen. Zo zal je als je voor de eerste keer meedoet, op bijvoorbeeld een kortere afstand, minder en een andere uitrusting nodig hebben dan iemand die al gevorderd is en gaat voor de ironmans.

Uitrusting die je minimaal nodig hebt:

 

Welke uitrusting heb je nodig voor elk onderdeel?

De trisuit

Het grote voordeel van een trisuit is dat je deze niet hoeft te wisselen gedurende je race. Deze trisuits zijn speciaal ontwikkeld voor triathlons en beschikken over zakken op de rug voor sportvoeding maar ook beschikken ze vaak over een dunnere en smallere zeem zodat deze niet in de weg zit bij het hardlopen. Deze speciale trisuit zemen nemen minder water op. Daarnaast is de stof een combinatie van fiets, zwem en hardloopkleding. Het droogt zeer snel op, absorbeert weinig water, heeft een goede doorademing en is aerodynamisch.

Het grote voordeel is dus dat je deze trisuits bij alle drie de onderdelen draagt en deze niet hoeft te wisselen, wat je een aardige tijdswinst oplevert.

De trisuits komen voor zowel dames als heren. Deze zijn geheel afgestemd op de vrouwelijke en mannelijke anatomie en zorgen onder andere voor een betere aerodynamica. Ben je wat ouder, dan kan het soms voorkomen dat je huid bij een mouwloos trisuit er een beetje overheen gaat hangen. Mocht je dit storend vinden dan kan je gaan voor een trisuit met korte mouwen. Ga je een triathlon doen in warmer weer? Dan kan je kiezen voor een mouwloze trisuit. Is het wat frisser? Dan kan je ook gaan voor een trisuit met korte mouwen.

man-triathlon-hardlopen-in-bttlns-trisuit.jpg

Startnummerband

Bij elke triathlon krijg je een startnummer deze moet je zichtbaar meenemen (behalve bij zwemmen) gedurende de triathlon. Vroeger werd een startnummer nog wel eens vastgespeld aan de voorkant van je shirt maar dat is niet echt ideaal. Bij het fietsen was dit nummer dan niet goed zichtbaar en moest je deze omspelden naar de rug en eenmaal bij het hardlopen aangekomen moest je het startnummer wéér omspelden naar de voorkant van je shirt. Een echte tijdsverslinder dus.

Daarom loopt elke triathleet vandaag de dag met een startnummerband. Deze band doe je om je middel en je startnummer maak je vervolgens vast met klipjes. Door de startnummerband op je middel kan je gemakkelijk het startnummer naar de voorkant of achterkant draaien.

Een bijkomend voordeel van de startnummerband is dat deze vaak over elastische bandjes beschikt waar je sportvoeding (zoals energiegels) in mee kan nemen.

De chipband

Een ander onmisbaar item is de chipband. Na een zware tocht ben je ook benieuwd naar je eindtijd toch? De wedstrijdchip zorgt ervoor dat je tijd wordt vastgelegd als je over de finish komt. Deze chip moet je echter ook meenemen gedurende de wedstrijd. En daar komt de chipband bij kijken. Deze kleine band van neopreen doe je om je enkel waar je vervolgens de tijdschip aan bevestigd.

bttlns-chipband-achilles-blauw.jpg

Welke uitrusting heb je nodig bij het zwemmen?

Triathlon wetsuit

Er zijn verschillende soorten wetsuits te verkrijgen. Maar wil je meedoen aan een triathlon dan is het belangrijk dat je gaat voor een triathlon wetsuit en niet voor een sufwetsuit of duikwetsuit. Triathlon wetsuits zijn namelijk geheel afgestemd op het borstcrawl zwemmen.

De belangrijkste eigenschappen van een triathlon wetsuit is om ervoor te zorgen dat jij als zwemmer je lichaamswarmte beter kan behouden en beschermd bent tegen onderkoeling. Een bijkomend voordeel is het drijfvermogen, hierdoor ligt je lichaam rechter en hoger op het water wat resulteert in een aardige tijdswinst.

Vanuit de triathlon bond zijn bepaalde regels opgesteld over wanneer je wel of juist geen wetsuit moet dragen. Lees hier meer over het wetsuit gebruik bij verschillende temperaturen.

bttlns-wetsuit-man-bij-water.jpg

Een zwembril

Om je ogen te beschermen en goed zicht te houden tijdens het zwemmen speelt de zwembril een belangrijke rol. Als je zwemt in openwater heb je namelijk meer te maken met invloeden van buitenaf zoals verschillende weersomstandigheden. Hierbij kan je denken aan zonnig weer waardoor het water kan spiegelen maar ook donker weer. Benieuwd hoe jij de beste zwembril kan kiezen? Lees dan onze blog over hoe je de beste zwembril kiest.

bttlns-zwembril-shrykos-10-black-silver-205px.jpg
bttlns-badmuts-absorber-20-wit-met-rood.jpg

Badmuts

Bij wedstrijden is het dragen van een badmuts vaak verplicht. Soms stelt de triathlon organisatie de badmutsen beschikbaar maar niet altijd. Een goede badmuts zorgt ervoor dat deze goed op je hoofd aansluit, blijft zitten en niet volloopt met water. Daarnaast zorgt een badmuts er ook voor dat je gestroomlijnder bent waardoor je sneller kan zwemmen maar ook je warmte beter behoud. Het voordeel van een eigen badmuts is dat je zeker weer dat deze goed op je hoofd past. Er zijn neopreen badmutsen verkrijgbaar en siliconen badmutsen. Let op dat een neopreen badmuts vrijwel nooit gebruikt mag worden bij een triathlon wedstijd, bij openwater zwemmen / recreatief zwemmen uiteraard wel.

racefiets-voor-triathlon.jpg

Welke uitrusting heb je nodig bij het fietsen?

Je racefiets

Deze zal vanzelf sprekend zijn. Want zonder fiets kom je niet heel ver op het fiets onderdeel. Ben je beginnend triathleet en weet je nog niet of je meerdere triathlons wilt gaan doen? Dan voltstaat een simpelere fiets. Natuurlijk niet de stations fiets of omafiets maar met een basis racefiets moet het zeker lukken.

Als je vaker triathlons gaat doen en meer snelheid wilt dan kan je ook gaan voor een betere racefiets of zelfs een speciale triathlon fiets. Deze fietsen zijn namelijk helemaal afgestemd op een zo goed mogelijke aerodynamica om zo snel mogelijk te kunnen gaan.

casco-speedairo-2-fietshelm-zwart.jpg

De fietshelm

Het dragen van een goede fietshelm is verplicht bij triathlons. Dit is natuurlijk niet zonder reden want een helm bied je hoofd bescherming bij eventuele valpartijen of andere ongelukken.

Fietshelmen komen in vele verschillende soorten. Zo zijn er racehelmen met ventilatieopeningen om warmte goed af te kunnen voeren maar er zijn ook speciale aero-helmen voor als je meedoet aan langere triathlons. Zit je tijdens het fietsen langer in een aero-positie dan kan je een aero-helm overwegen. Deze helmen zijn ontworpen om de luchtweerstand te verminderen en je snelheid te verhogen.

Welke uitrusting heb je nodig bij het hardlopen?

Hardloopschoenen

Het laatste onderdeel van triathlon is hardlopen. Een goede hardloopschoen zorgt ervoor dat je voeten tijdens het rennen goed ondersteund worden. Daarnaast moeten ze de impact dempen en helpen bij het afrollen van je voeten. Als laatste moeten de schoenen goed ademend zijn zodat je geen last krijgt van té warme voeten tijdens het rennen.

hardloopschoenen-bondi-8-wit-roze-paars-sfeerfoto-vrouw-zittend-op-grond.jpeg

Ben je al een meer gevorderde triathleet en ben je op zoek naar meer informatie betreffende de uitrusting voor jouw niveau? Lees dan ook eens onze triathlon uitrusting blog voor de professional.

Ga je graag op reis om in het buitenland mee te doen aan triathlons? Lees dan ook eens onze blog over triathlon uitrusting voor op reis.

Hulp nodig bij de keuze van je nieuwe triathlon uitrusting?

Wil je graag een triathlonuitrusting kopen? Maar ben je er nog niet helemaal uit welke kleding / uitrusting het beste bij jouw wensen en behoeften past? Dan helpen wij je graag verder bij al je vragen om tot de perfecte keuze te kunnen komen. Je kan onze triathlon specialisten bereiken via +31(0)413-256800 of stuur een e-mail. Je kan ook een bezoekje brengen aan onze winkel, in Volkel Nederland.

Waarom Sanden?
Sports Specialists Since 2001

Home | Blog > Wat heb je nodig voor je triathlon? [Complete beginners handleiding]

Print

Triathlon24.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?