Welke verschillende triathlon afstanden zijn er allemaal?

Maandag 13 Mei 2024

Triathlon is een prachtige sport die je de ultieme uitdaging bied door drie uithoudingsdisciplines te combineren, namelijk zwemmen, fietsen en hardlopen. Bij deze sport gaat het niet alleen om het testen van je fysieke kracht en uithoudingsvermogen maar ook je persoonlijke vastberadenheid en mentale veerkracht. Als je net begint dan gaat het nog niet lukken om een hele Ironman te lopen, daarom zijn er triathlons met verschillende afstanden. Dus of je nu een beginner bent of al een doorgewinterde atleet, voor elk fitniveau is er een passende afstand. Van de Mini, voor kinderen, tot super sprint en de zwaarste uitdaging de Ironman. In deze blog neem ik je mee in de verschillende triathlon afstanden zodat jij straks precies weer welke er zijn en hoe je de juiste afstand kan kiezen.

In deze blog over de verschillende triathlon afstanden:

 1. De verschillende triathlon afstanden
  1.1. Mini Triathlon (Kindertriathlon, beginnerstriathlon)
  1.2. Halve sprint
  1.3. Super sprint
  1.4. Sprint
  1.5. Kwart triathlon (Kwart Ironman)
  1.6. Olympische afstand (Standaardafstand)
  1.7. Halve Ironman (70.3 / Middenafstand)
  1.8. Ironman (Volledige Ironman / Lange afstand)
 2. Hoe kies je de juiste triathlon afstand?
  2.1. Tips voor je trainingen en voorbereiding
 3. Conclusie
triathleten-rennend-naar-water-triathlon-start.jpg

De verschillende triathlon afstanden

Het leuke van triathlon is dat de sport toegankelijk is voor sporters van verschillende niveaus door de vele verschillende afstanden die er zijn. Van de Mini Triathlon, voor kinderen, tot de iconische Ironman voor de echte die-hards. Elke soort triathlon heeft zo zijn eigen unieke uitdagingen. Laten we de verschillende triathlon afstanden is nader gaan bekijken zodat je straks de ideale afstand kan kiezen voor je triathlon.

Alle triathlonafstanden op een rij:

Triatlonafstand Alternatieve Namen Zwemmen Fietsen Hardlopen
Mini Kort Kindertriathlon, Beginnerstriathlon 100 m 5 km 1,25 km
Mini Lang Kindertriathlon, Beginnerstriathlon 250 m 10 km 2,5 km
Halve Sprint Geen bekende alternatieven 375 m 10 km 2,5 km
Super Sprint Geen bekende alternatieven 400 m 10 km 2,5 km
Sprint Geen bekende alternatieven 750 m 20 km 5 km
Kwart Afstand Kwart Ironman 1 km 40 km 10 km
Olympische Afstand Standaardafstand, OD 1,5 km 40 km 10 km
Middenafstand Halve Ironman, Ironman 70.3 1,9 km 90 km 21,1 km
Lange Afstand Volledige Ironman, Ironman 3,86 km 180,25 km 42,195 km

Mini Triathlon (Kindertriathlon, beginnerstriathlon)

De Mini Triathlon, soms ook wel kindertriathlon of beginnerstriathlon genoemd, is een speciale triathlon voor jonge kinderen om kennis te maken met triathlon. Wellicht doe je als ouder ook aan triathlons, hoe leuk is het dan als je jouw zoon of dochter aan aanmoedigen en samen kan trainen. Deze afstand is speciaal ontworpen om toegankelijk en uitvoerbaar te zijn voor kinderen, dit met als doel het stimuleren van een gezonde levensstijl en het plezier in sporten op jonge leeftijd.

Er kunnen twee varianten binnen de Mini Triathlon onderscheiden worden, namelijk de Mini Kort en Mini Lang. De Mini Kort is ideaal voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar en bestaat uit 100 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 1,25 kilometer hardlopen.

Voor kinderen die iets ouder zijn of al wat meer ervaring hebben is er de Mini Lang. Deze afstand wordt aanbevolen voor kinderen vanaf 10 jaar. Deze lengte bestaat uit 250 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen. Deze afstand bied meer uitdaging en is een uitstekende manier voor kinderen om aan hun uithoudingsvermogen te werken en vaardigheden te vergroten.

meisje-rennend-in-schoolslag-wetsuit-op-strand_001.jpg

Halve sprint

De Halve Sprint is een prima afstand voor mensen die net beginnen met triathlon. De Halve Sprint begint met 375 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen. Het is een toegankelijke afstand maar bied je als beginnend triatleet toch de uitdaging die je zoekt en biedt de perfecte balans tussen haalbaarheid en inspanning.

Deze afstand is ideaal voor sporters die voor het eerst kennis willen maken met triathlon of de overgang willen maken van de Mini Triathlon naar een meer uitdagende afstand. Vanaf ongeveer 12 jaar is deze afstand geschikt. Deelnemers aan de Halve Sprint kunnen rekenen op een dynamische race-ervaring waarbij snelheid en strategie een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De afstand is kort genoeg om een snelle energieke race te zijn, en lang genoeg om de tactische elementen zoals pacing en de transitie goed te ervaren.

Super sprint

De Super Sprint Triathlon is een uitnodigende afstand voor zowel nieuwkomers in de sport als ook ervaren atleten die bijvoorbeeld hun snelheid en efficiëntie wille verbeteren. Deze triathlon bestaat uit 400 meter zwemmen, 10 kilometer fietsen en 2,5 kilometer hardlopen. De Super Sprint bied je een toegankelijke race, terwijl het ook zorgt voor voldoende uitdaging.

Deze afstand is ideaal voor mensen die graag een voorproefje willen ervaren van wat triathlon nu eigenlijk is zonder zich tot het extreme hoeven te trainen wat voor de langere afstanden nodig is. Het is ook een perfecte afstand voor jongere sporters of diegene die hun eerste stappen willen zetten in deze mooie sport.

Sprint

De Sprint Triathlon is een populaire afstand onder zowel de beginnende als ervaren sporters. Deze vorm bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Deze afstand is toegankelijk voor beginners maar biedt ook voldoende ervaring voor de wat meer ervaren sporters die hun snelheid en wedstrijdtechniek willen verbeteren. Omdat de Sprint nog een relatief korte afstand betreft is deze afstand perfect voor sporters die hun grenzen willen verleggen en te experimenteren met een hoger tempo en andere technieken zonder dat je de extra zwaarte van een Olympische (of andere langere) afstand hoeft af te leggen.

Deze afstand wordt bijvoorbeeld veel uitgezet bij lokale en regionale triathlons, waarbij het onder andere gaat om een gemeenschappelijke en gezellige ervaring waar zowel families als individuen aan kunnen deelnemen. De Sprint Triathlons bieden een perfecte mix van uitdaging en haalbaarheid waardoor het een veel geziene afstand is.

triathleten-op-wielrennersfiets.jpg

Kwart triathlon (Kwart Ironman)

De kwart triathlon, soms ook wel de Kwart Ironman genoemd, is een uitdagende race voor sporters van verschillende niveaus. De Kwart triathlon bestaat uit 1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. Deze vorm is een populaire afstand voor zowel de beginners als voor de ervaren sporters die hun snelheid en uithoudingsvermogen willen testen zonder dat je tot in het extreem hoeft te trainen (zoals voor een volledige Ironman).

Olympische afstand (Standaardafstand)

De Olympische afstand, ook wel de standaardafstand genoemd, is een van de meest erkende afstanden in de triathlonsport. Deze afstand heeft de benaming Olympisch omdat deze afstand de standaard is voor tijdens de Olympische spelen. Deze uitdagende afstand bestaat uit ruim 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen. De olympische afstand is een populaire keuze voor sporters die de overstap willen maken van de kortere afstand naar een meer uitdagende afstand.

Deze afstand vereist wel een goede toewijding aan training en strategische planning, dit omdat je als sporter moet excelleren tijdens elke discipline om een goede tijd neer te kunnen zetten. De eerste 1,5 kilometer test je zwemvermogen en of je snel en efficiënt kan starten, terwijl de 40 kilometer fietsen beroep doet op je kracht en aerodynamische vaardigheden. De afsluitende 10 kilometer hardlopen is vaak waar je de race kan winnen of verliezen, het vraagt om een slimme pacing en sterke focus.

Het deelnemen aan een Olympische afstand is al een hele prestatie op zich. Het voltooien van deze afstand geeft je een gevoel van voldoening en overwinning, want niet iedereen loopt een olympische afstand zo maar even uit. Daarom wordt het behalen van deze afstand door veel sporters ook gezien als belangrijke mijlpaal.

triathleet-op-fiets-tijdens-wedstrijd.jpg

Halve Ironman (70.3 / Middenafstand)

De Halve Ironman, ook bekend onder de namen 70.3 en Middenafstand, is een veeleisende afstand die jouw als sporter uitdaagt het uiterste eruit te halen. De 70.3 bestaat uit 70.3 mijl (ongeveer 113 kilometer), vandaar ook de alternatieve naam 70.3. Deze afstand begint met 1,9 kilometer zwemmen, 90 kilometer fietsen en 21,1 kilometer hardlopen (een halve marathon). Deze afstand en race trekt wereldwijd veelal duizenden sporters aan van de meer ervaren amateurs tot de professionele triathleten.


Deze afstand vereist een serieuze toewijding aan training en voorbereiding, dit omdat het een aanzienlijk uithoudingsvermogen en tactische vaardigheden van jou als sporter vraagt. Als deelnemer moet je moet alleen fysiek sterk zijn maar ook mentaal sterk en voorbereid om de lange uren van de Halve Ironman te kunnen doorstaan. De 1,9 kilometer zwemmen wordt vrijwel altijd gedaan in open water zoals meren, rivieren of de zee, wat extra uitdaging met zich meebrengt zoals navigatie vaardigheden en aanpassingen van jou aan de watercondities.

Het fietsonderdeel van 90 kilometer loopt veelal over verschillende wegen en kan soms ook heuvelachtig zijn war een goede verdeling en inzet van je energie en kracht vraagt. Het is hierbij belangrijk om een goed pacing-plan te hebben om je energie zo efficiënt mogelijk te behouden voor het hardlooponderdeel.

De Halve Ironman is niet zomaar een triathlon, het is een test van je fysiek fitheid maar ook een strijd tegen de mentale barrières die komen kijken bij een langdurige inspanning. Voor vele is de Halve Ironman daarom ook een uitdaging om daarna door te kunnen naar de felbegeerde Ironman.

triathleet-rennend-in-bttlns-trisuit.jpg

Ironman (Volledige Ironman / Lange afstand)

De Ironman, ook wel Ironman en Volledige Ironman genoemd, is de ultieme uitdaging voor de meest fanatieke sporters. Deze triathlon bestaat uit ruim 3,86 kilometer zwemmen, 180,25 kilometer fietsen en een marathonloop van 42,195 kilometer. De Ironman is niet alleen een zware fysieke uitdaging maar ook wordt je mentaal getest, van je doorzettingsvermogen, tactieken en zelfmanagement.

Een Ironman begint vaak bij het zichtbaar worden van het zonlicht in de vroege ochtend met een massastart waarbij je je als deelnemer door de golven van het water en de menigte moet manoeuvreren. Na 3,86 kilometer gezwommen te hebben volgt een snelle overgang naar het fietsonderdeel welk veelal uitdagende klims bevat. Met ruim 180 kilometer worden je fietsvaardigheden aardig getest alsook je vermogen om je energie zo efficiënt mogelijk te beheren.

Na het fietsonderdeel begin je met een marathon loop van ruim 42,195 kilometer. Als laatste onderdeel van de Ironman waardoor het een ware beproeving van je fysieke en mentale uithoudingsvermogen is. De marathon is vaak het beslissende onderdeel van de Ironman, waarbij je als deelnemer alles op alles moet zetten om je tempo te behouden en die felbegeerde finishlijn te behalen.

Het behalen van een Ironman is een prestatie die door vrijwel alle deelnemers gezien wordt als het hoogtepunt van hun sportieve ambities. Het behalen van deze race laat niet alleen je sportieve uitmuntendheid zien maar ook persoonlijke overwinning over het verleggen van je fysieke en pijngrenzen. Het leuke van een Ironman is dat de deelnemers vrijwel altijd van over de hele wereld komen, iedereen met hun eigen verhaal en redenen om deel te nemen, wat vaak ook zorgt voor hele leuke en gezellige nieuwe contacten en vriendschappen.

Voor veel deelnemers is de voorbereiding op een Ironman een langdurig proces dat maanden of zelfs jaren kan duren. Het trainen voor een Ironman vraagt namelijk veel planning en uitgebreide trainingssessies voor elk onderdeel maar ook herstel en goede krachttraining. Het voorbereiden, meedoen en behalen van een Ironman is dan ook niet alleen een sportieve prestatie maar een levensveranderende ervaring die je nooit meer zal vergeten.

Veel atleten maken gebruik van een triathlon coach die je helpt met het complete traject van zwemtechniek, trainingsadviezen (o.a. schema’s) maar ook voedingsadvies en alles wat er nog meer bij komt kijken. Tri2one coaching is een van de grootste triathlon coaching platforms van Nederland die je kunnen verder helpen.

Hoe kies je de juiste triathlon afstand?

Als je graag wilt deelnemen aan een triathlon dan is het wel belangrijk om te gaan voor de juiste afstand. Als beginner zal de kans vrijwel nul zijn dat je een Ironman ongetraind kan gaan uitlopen. De keuze voor de triathlon afstand die je wilt doen heeft namelijk invloed op hoe je moet gaan trainen en jezelf voorbereiden.

Enkele factoren om te overwegen zijn:

 • Je ervaringsniveau: Als je begint is het wijsheid om eerst te beginnen met een kortere afstand zoals de Halve Sprint zodat je een goede ervaring krijgt wat er allemaal bij komt kijken.
 • Je fysieke conditie: Hoe is je fysieke conditie? Ben jij meer het type bankhanger? Dan is het wijsheid om eerst aan je fysieke conditie te werken. Ga bijvoorbeeld trainen met fitnessapparatuur zoals een loopband of hometrainer of buiten hardlopen en in het zwembad zwemmen. Wil je gaan voor die felbegeerde Ironman? Dan heb je een zeer goede conditie nodig zowel op het gebied van zwemmen, fietsen én hardlopen.
 • De beschikbare trainingstijd: Bekijk hoeveel tijd je kan besteden aan trainingen. Langere triathlons vergen nu eenmaal meer training op zowel alle drie de disciplines. We zien wel eens triathleten 4 tot 7 dagen per week trainen, waarbij soms wel 1 á 2 trainingen per dag!
 • Je persoonlijke doelen: Ook wel wat wil je graag bereiken? Wil je gaan voor het uiterste en je grenzen verleggen of wil je graag gewoon een keertje mee hebben gedaan aan een triathlon voor de ervaring?

Tips voor je trainingen en voorbereiding

Voorbereiding is het halve werk, ook als je wilt deelnemen aan een triathlon is een goede voorbereiding belangrijk. Daarom hierbij enkele korte tips:

 • Begin langzaam: Vooral als je nieuw bent in de sport, begin rustig met trainen op een lage intensiteit en kortere sessies. Je kan vervolgens het rustig steeds een beetje verder opbouwen.
 • Wees consistent: Het is belangrijk dat je consistent traint. Maak bijvoorbeeld een trainingsschema voor jezelf en zorg dat je dit schema ook uitvoert tijdens de gestelde dagen.
 • Zorg voor de juiste uitrusting: De juiste uitrusting bij zwemmen (zoals een wetsuit), fietsen en hardlopen (hardloopschoenen), maar ook een trisuit voor de gehele race, kan je helpen bij je techniek, energiebesparing en het neerzetten van een betere eindtijd.

Meer weten over wat je nodig hebt voor je eerste triathlon? Lees dan onze complete beginners handleiding of als je al gevorderd bent onze gevorderde handleiding.

 • Pas je trainingen aan: Pas je trainingen aan op de afstand die je gaat doen. Lange afstanden vragen namelijk meer van je uithoudingsvermogen.
 • Triathlon coaching: Ben je een echte fanatiekeling en ga je voor een halve of hele triathlon adviseren we een triathlon coach in handen te nemen, zoals Tri2one coaching.
 • Herstel: Herstel is nét zo belangrijk als een goede training. Goed herstel zorgt er namelijk voor dat de kans op eventuele blessures verkleind word en je prestaties beter worden.
 • Oefenen: Je kan ook oefenwedstrijden doen in aanloop naar je officiële triathlon. Hierdoor kan je ook beter inschatten op welke discipline(s) je nog te kort komt en je op dat gebied nog extra moet trainen.
vrouw-met-medaile-na-finishen-triathlon.jpg

Conclusie

Triathlon is een leuke en uitdagende sport die zowel je lichaam als geest de nodig uitdagingen biedt. Of je nu jong of ouder bent, ervaren of net begint, er is altijd wel een triathlonafstand die past bij jouw ambities en fitheidsniveau. Van de speelse Mini Triathlon voor kinderen tot de ultieme uitdaging de Ironman.

De keuze van de juiste afstand is belangrijk voor de beste ervaring, het zorgt er namelijk voor dat je plezier hebt, je doelen bereikt en fit blijft. Met de juiste voorbereiding en mindset kan iedereen genieten van de voldoening die triathlon biedt.

Begin rustig en droom groot. Met elke triathlonervaring zet je een stap verder naar je ultieme race en bouw je discipline en kracht op maar ook een gevoel van vriendschap met mede-sporters.

Advies nodig?
Waarom Triathlon24?

Home | Blog > Welke verschillende triathlon afstanden zijn er allemaal?

Print

Triathlon24.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?